۱۳ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۳
کد خبر: ۵۵۷۴۱۳
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف:

بسیاری از نخبه‌های ما در کشور سرگردان هستند

عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: متاسفانه بسیاری از نخبه‌های ما در کشور سرگردان هستند و یا از کشور خارج شده‌اند.
دانشگاه شریف

به گزارش خبرگزاری رسا،‌ آریا الستی معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در همایش «علم متعهد» که عصر امروز در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد،گفت: اصطلاح علم متعهد ابهامات زیادی دارد که موجب شده افراد نگاه‌های کاملا متفاوتی به آن داشته باشند.

وی ادامه داد: در موضوع سیاست‌گذاری دو اصل بسیار مهم است، آنجایی که هستید و آنجا که می‌خواهیم برویم، ما باید برای امروز خود برنامه‌ریزی کنیم اما نباید نگاه خود را از آرمان‌ها برداریم.

الستی با بیان اینکه امام علی(ع) هم در همین راستا در سخنانی به فرزند گرامی خود امام حسن(ع) می‌فرمایند در جنگ نگاه تو به عمق سپاه دشمن باشد اما دقت کن که با سربازان روبه‌روی خود می‌جنگی، افزود: متاسفانه مشکل نهادهای سیاست‌گذاری ما عملزدگی است و آرمان‌ها ان‌ها را کور کرده که موجب شده به آرمان‌های خود نرسیم.

در ادامه علی نقی مشایخی عضو هیئت علمی دانشگاه شریف اظهار کرد: علم برای شناخت قوانین و قواعد حاکم بر جهان است و با شناخت مطلوب از علم، فرد و یا جامعه تصمیم می‌گیرد در چه جهتی از آن استفاده کند.

وی تصریح کرد: البته نمی‌توان به شناخت مطلقی از علم دست یافت و ما به طور نسبی شناختی از این علوم پیدا می‌کنیم.

مشایخی علم متعهد را علمی تعریف کرد که بر مبنای واقعیت‌ها باشد و افزود: در غیر این صورت فرد اطلاعات را طوری تفسیر می‌کند که خود دوست دارد تا اینگونه فرضیه وی درست تلقی شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف افزود: بسیاری از گرفتاری و مشکلات ما مانند آلودگی هوا، بیکاری، ترافیک و مهاجرت نخبگان ناشی از نبود زمینه مناسب برای توسعه علم در کشور است که البته علت نبود ۹۵ درصد فارغ‌التحصیلان رشته‌های برق و کامپیوتر در کشور هم همین موضوع است.

وی ادامه داد: دانشگاه شریف در تامین منابع مالی خود از دیگر دانشگاه‌ها با فاصله زیادی جلوتر است و علت آن هم پیشرفتی است که اساتید و دانشجویان داشته‌اند و به واسطه آن دیگران حاضرند منابع مورد نیاز را در اختیار آن‌ها قرار دهند.

همچنین محمد مهدی نایبی عضو دیگر هیئت علمی دانشگاه شریف گفت: از نظر من علم نافع علمی است که برای جامعه مفید باشد، شاید نتوان به صورت سریع آن را پیاده‌سازی کرد اما نباید نگاه خود را محدود کنیم.

وی افزود: متاسفانه یکی از مشکلات ما این است که نگاه می‌کنیم دانشمندان غربی به دنبال چه هستند تا ما هم به همان سمت حرکت کنیم در حالی که ممکن است اصلا به کار جامعه ما نیاید.

نایبی ادامه داد: از نظر من صنعت یعنی جایی که محصولی با قیمت مناسب برای رقابت در عرصه جهانی تولید می‌شود، متاسفانه ما در کشور حاشیه امنی را برای برخی کارخانه‌ها ایجاد کردیم تا محصولات بی‌کیفیت خود را به چند برابر قیمت بفروشند که ایران‌خودرو و سایپا از جمله آن‌هاست و من اصلا آن‌ها را به عنوان صنعت قبول ندارم.

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف افزود: اگر صنعت ما پیشرو باشد می‌توانیم به محققین بگوییم به جای تحقیق روی بال مگس بر روی فلان موضوع کار کنید.

وی ادامه داد: ما ۴.۸ میلیون دانشجو داریم یعنی ۶ درصد جمعیت کشور، درحالی که در کشورهای پیشرفته دنیا این آمار ۳ درصد است یعنی ما ۲ برابر استاندارد جهانی دانشجو داریم، ظرفیت آموزش عالی در سال‌های اخیر به شکل بی‌رویه‌ای گسترش یافته که موجب شده بار مالی زیادی به حاکمیت اعمال شود و به طبع آن به جای اینکه منابع مالی در اختیار نخبگان و محققان قرار بگیرد صرف آموزش خیل کثیری از دانشجویان می‌شود.

نایبی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین راه‌حل‌های این حوزه لغو امتیاز برخی مراکز دانشگاهی یا تجمیع آن‌هاست، ادامه داد: ما در حوزه پزشکی مشکل چندانی در اشتغال نداریم چون تنها یک وزارت‌خانه متولی آموزش و تولید اشتغال این دانشجویان است اما در وزارت علوم افراد به شکل گسترده و برنامه‌ریزی نشده‌ای آموزش می‌بینند و سرانجام هم شغلی برای آن‌ها وجود ندارد.

در پایان نیز رضا یوسفی عضو هیئت علمی دانشگاه شریف تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از نخبه‌های ما در کشور سرگردان هستند یا از کشور خارج شده‌اند و مشکل اصلی کشور ما این است که هنوز جایگاه علم به شکل مناسب تعریف نشده است.

وی افزود: در کشور ما علم جهت مناسب ندارد و حتی برخی آن را در حد یک وسیله می‌دانند در حالی که علم جزئی از ذات انسان است.

یوسفی ادامه داد: ما در صنایعی همچون انرژی اتمی و نانو تکنولوژی پیشرفت‌های خوبی داشتیم زیرا نگاه فعالان این عرصه نگاه انقلابی و تلاش برای پیشرفت کشور بوده‌ است و اگر پیشرفت مناسبی در خودروسازی نداریم مشکل در هدف‌گذاری این حوزه یعنی انباشت سرمایه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف با بیان اینکه یکی از مشکلات آینده ما توقعات بالای دختران به واسطه سطح بالای تحصیلات آن‌هاست، یادآور شد: این توقع بالا موجب می‌شود ازدواج نکنند و برای رفع نیازهای عاطفی خود به جای ازدواج به سگ و گربه روی بیاورند، این یعنی اگر به جهت‌دهی علم توجه نشود، به شکل افسار گسیخته‌ای به جامعه آسیب می‌رساند./۸۱۳/د۱۰۳/ب۱

ارسال نظرات