۰۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۴
کد خبر: ۵۰۰۰۶۲
حدیث اخلاقی(۳۴)

حفظ و تبلیغ دین وظیفه‌‌ی همگانی مسلمانان

باید مسلمانان جهان اعم از روحانیان و فرهنگیان و طبقات اصناف و کارگران متدین، همگى به نوبه خود قدمى در راه حفظ و تبلیغ دین خویش، بردارند.
آیت الله مشکینی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مرحوم آیت الله مشکینی در یکی از دروس اخلاق خود، تبلیغ دین را وظیفه همه مسلمانان اعم از روحانی، فرهنگی و بازاری می داند و تأکید می کند شخصی که مى‏ خواهد متصدى منصب وعظ شده و هدایت عده‏ اى را به عهده بگیرد، باید از اصول و فروع و علوم ادبیات و تفسیر و اخبار بهره وافى را برده باشد.

درسى بخوانید که ملکوت را ببینید! علمى را بطلبید که به دل، نور است. طلبه ‏اى که لقمه حرام در معده او وارد شود و یا بفهمد مشتبه است و بگیرد و بخورد، هیچ گاه نمى‏تواند مقامى را حیازت کند. اینجا جایگاه کمال و علم است و راهى است که خدا این‏ گونه انتخاب کرده است. هر کس غیر از این را مى‏خواهد، بگذرد و به دنبال کارهاى دنیوى برود.

بسیار مقتضى است مسلمین جهان اعم از روحانیین محترم و فرهنگیان کرام و طبقات اصناف و کارگران متدین، همگى به نوبه خود قدمى در راه حفظ و تبلیغ دین خویش، بردارند. هر فردى از مسلمان ها آنچه را از احکام الهى فرا گرفته، واجب اکید است در موقع مقتضى به افراد غیر مطلع، ابلاغ کند و این تکلیف خطیر، به نام مسئله ارشاد جاهل نامیده مى‏ شود.

چه خوب است منابر گویندگان، جُنگى باشد مملو از احکام الهى و مسائل اصول دین و فروع آن و بحث هاى اخلاقى و پندهاى تنبیهى و سرگذشت انبیا و اوصیا و شواهد علمى و استدلالى و مثال هاى زنده و روشن و ترساندن مردم از عذاب الهى و تطمیع به رحمت ایزدى و بالاخره باغى پر از میوه‏ هاى گوناگون و موزه‏ اى مملو از اجناس پرقیمت.

انسان عاقل، کمالات خود را مى ‏سنجد و همانند آن که وزن بدن خویش را مى ‏فهمد، مقدار عقل و معلومات خود را نیز تشخیص مى ‏دهد و از حدود خود تجاوز نمى‏ کند و ابدا در این مقام نیست که خود را در میزان، بیش‏تر از واقعیت ثابت، ارائه دهد یا بیش‏تر از حد واقعى، براى خویش ارزش قائل شود. کسى که مى‏ خواهد متصدى منصب وعظ شده و هدایت عده‏ اى را به عهده بگیرد، باید بهره وافى از اصول و فروع و علوم ادبیات و تفسیر و اخبار و سیره پیامبر گرامی(ص) و سایر پیغمبران و ائمه معصومین‏(ع) عده ‏اى دیگر از علوم مربوط را داشته باشد؛ و لازم ‏تر از همه اینکه باید تا حدودى در اخلاقیات و کمالات نفسانى و تصفیه روح و باطن، تجربه دیده و جمال انسانیت را از آلایش صفات زشت و ناپسند، پاکیزه و منزه نماید، آن گاه به اصلاح دیگران بپردازد.

توصیه به رعایت اخلاص در نماز مى‏ کنم؛ از اول تا آخر نماز بکوشید که توجه‏تان به خدا باشد و هر چه که مى‏ توانید نماز را کامل کنید تا روح‏تان سیراب شود.

اگر طلاب محترم و عالم روحانى در شبانه روز، پنجاه و یک رکعت نماز نخوانند و به هفده رکعت قناعت کنند، پس این مستحبات و نوافلى که تا امروز در کتابها نوشته شده، براى چیست و چه کسى باید به آنها عمل کند؟!

انسان موجود مرکبى از ساعات، ایام، شهور و سنوات است. هر ساعتى که مى ‏گذرد یک مقدار از وجودش کم مى‏ شود، مانند یک بطرى پر از مایع است که قطره قطره از او کاسته مى‏ گردد و هر قطره‏اى که از او بریزد، همان اندازه از مایع کم مى‏ شود. بنابراین اگر مى‏ خواهید افتخار سربازى امام زمان‏ علیه ‏السلام را پیدا کنید و یک روزى شیخ مفید و شیخ طوسى شوید، از حالا باید بفهمید وقتتان چیست و در این زمینه سه نکته را مهم شمرده و لحاظ کنید.

اول: هدف، اینکه براى چه آمده ‏ایم و هدف چیست؟ دوم: حرکت به سوى هدف و کوشش براى رسیدن به آن، سوم: تهیه شرایط وصول به هدف.

حوزه یک دانشگاه خاصى براى یک هدف مخصوص است. هدف ما از آمدن در این حوزه خلیفة اللَّه شدن است؛ گاهى با خودت خلوت کرده و کتاب نفس خود را باز کن و دقیق‏تر از مطالب مشکل مکاسب و کفایه، آن را مطالعه کن. یک وقت مى‏ بینى سر تا پا غلط است! به راحتى دروغ گفته مى ‏شود! هر حرفى را مى‏ زنى! هر غذایى را مى‏ خورى و به هر خانه ‏اى که دعوتت کردند مى‏ روى و...! وقتى بیدار مى‏ شوى، مى‏ بینى عجب نفس بدى تربیت کرده‏ اى!؛ در وجود انسان بذر همه صفات حسنه پاشیده شده و همه فضایل در انسان هست و باید آنها را کشف کرده و در وجود خود تربیت نماید./1324/ت۳۰۳/ی

ارسال نظرات