۰۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۲
کد خبر: ۴۸۲۳۱۲

با این کتاب بیت‌المقدس را بهتر می‌شناسیم

کتاب تاریخ بیت المقدس از جمله کتاب های است که به خوبی توانسته این کشور را معرفی و مخاطب را با زوایایی مختلف آن آشنا کند.
تاریخ اورشلیم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، تاریخ اورشلیم بیت المقدس  عنوان کتابی است که سیدجعفر حمیدی آن را به رشته تحریر در آورده است. نویسنده این کتاب به دنبال تبیین وضعیت بیت المقدس و اوضاع آن بوده است؛ بنابراین از دوران باستان تا امروز را به تصویر و قلم کشیده است. روایت این کتاب تاریخی و اعتقادی است و نویسنده از عهدین و قرآن نیز الهام گرفته است.

نویسنده کتاب تاریخ اورشلیم، در مقدمه این کتاب می نویسد: در کتاب حاضر تا آن جا که مجال و فرصت بوده، از آن چه در طول تاریخ طولانی بر این شهر مقدس و در عین حال نگونبخت گذشته، یاد شده است. بعید نیست که با تمام کوشش و صرف وقت، نکته های نگفتنی، بسیار باقی مانده باشد.

در نوشتن این کتاب سعی شده از مآخذ و منابع متقن و معتبر استفاده شود و از استفاده از نوشته های مغشوش و مغرضانه که متاسفانه تعداد آن ها کم نیست خودداری گردید. فصل بندی کتاب تاریخ اورشلیم: این کتاب در هفت فصل تدوین شده است.

۱-  در بخش نخست، مولف به ریشه‌های تاریخی واژه اورشلیم و اقوام ساکن آن پرداخته است و بیان می‌دارد که این واژه، ترکیبی از دو کلمه «اور» و «شلیم» می‌باشد که اور در عبری به معنی آتش، روشنایی، مقدس ، و شلیم، به مفهوم شهر، صلح، سلامتی و آرامش ذکر شده است؛ که روی هم به معنی شهر مقدس، شهر روشنایی، شهر صلح و آرامش و همچنین میراث مقدس می‌باشد. در این فصل به نخستین قراردادهایی که در دنیا منعقد شده است و نگاهی به اقوام عبرانی در تورات نیز پرداخته است.

۲- در بخش دوم به ریشه‌های باستانی اورشلیم اشاره می‌کند و می‌گوید که شهر قدیم آن در خلال تاریخ و در مسیر ویرانی‌های متعدد به عمق ۴۰ تا ۷۰ پا، زیر انبوهی خاک مدفون شده و امروز فقط قسمت کوچکی از شهر قدیمی بر جای مانده است.

معبد یا هیکل که بر روی صخره مقدس بنا شده در بلندترین نقطه ی شهر قرار گرفته بود، اما امروزه سطح معبد و حرم شریف با سطح شهر یکسان است. در قسمتی دیگر به مسئله انبیا در منابع دینی یهود اشاره می کند و پیامبران بنی اسرائیل می پردازد.

۳- در بخش سوم، از گذشته بیت المقدس قبل از میلاد مسیح سخن می‌گوید و بیان می‌دارد که از اولین اسارت یهود و تسخیر اورشلیم به دست تیگلت پلسر، و حمله دوم، توسط شلمنصر و ویرانی سوم که به دست بخت النصر در سه نوبت روی داده، جمعا مدت یک صد و شصت سال و ویرانی و سکوت اورشلیم که به دست بخت النصر در سال ۵۸۴ ق به تنهایی انجام گرفت.

مدت هفتاد سال به طول انجامیده است. همچنین در این بخش از ذوالقرنین و تورات ، ذوالقرنین و قرآن مجید ، یاجوج و ماجوج ، تجدید بنای بیت المقدس، اسکندر مقدونی و بیت المقدسی که پس از وی بوده سخن به میان می‌آورد.

۴- بخش چهارم مربوط می‌شود به دوره حضرت مسیح و ورود این پیامبر خدا به این سرزمین، به علاوه دوره بعد از حضرت مسیح را نیز بیان می‌کند که و این که چند تن از حواریون به تبلیغ دین او پرداختند.

۵- بخش پنجم به موضوع اسلام و بیت المقدس پرداخته است و می‌گوید که مقارن با ظهور اسلام، بیت المقدس دوبار در بین دو قدرت بزرگ آن زمان ؛ یعنی ایران و روم شرقی دست به دست گشت که ابتدا خسرو پرویز امپراتور ساسانی ، قدس را از دست رومیان بیرون آورد و صلیب عیسی را به پایتخت ایران منتقل نمود.

بعد در سال ۶۲۹ میلادی، مجددا فلسطین و سوریه به دست هراکلی امپراتور روم افتاد و صلیب عیسی از پایتخت ایران به بیت المقدس منتقل گردید.

۶- بخش ششم مربوط می‌شود به قدس در قرون اخیر و جریان‌های قبل از سلطه انگلیس و نخستین گام‌هایی که صهونیست جهانی برای اسکان مهاجران یهود در فلسطین برداشتند.

۷- بخش هفتم نیز درباره قدس امروز و سازمان آزادی بخش فلسطین و همچنین جنگ‌هایی که در این دوران در آن منطقه صورت پذیرفته است، می‌باشد.

درباره نویسنده

دکتر سید جعفر حمیدی فرزند سید آقا در سال 1315 در بندر بوشهر متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی تا متوسطه را در بوشهر گذراند و به عنوان شاگرو اول دیپلم ادبی، بدون کنکور وارد دوره لیسانس شد، وی بعد از خدمت سربازی در بوشهر به تدریس در دبیرستان سعادت بوشهر مشغول شد.

وی تا سال 1365 در وزارت آموزش و پرورش مشغول به خدمت بوده و در این سال به وزارت علوم و دانشگاه شهید بهشتی انتقال یافت و هم اکنون با درجه استاد تمام در دانشکده ادبیات فارسی این دانشگاه مشغول به تدریس می باشد.

دکتر حمیدی در زمینه شعر نیز فعالیت داشته و دارد و به گفته خودش تا قبل از سالهای 1340 شعر کلاسیک می سروده، ولی پس از آن به شعر نیمایی نیز گرایش پیدا می‌کند. وی همچنین در زمینه کارهای پژوهشی نیز فعالیت‌های زیادی داشته است و تاکنون در بسیاری از سمینارهای داخلی و نیز کنفرانس هایی در آلمان، انگلیس، چین و فرانسه شرکت نموده است.

برخی منابع این کتاب

منابع استفاده شده در کتاب می توان از قرآن کریم ترجمه مهدی الهی قمشه ای، تاریخ ابن خلدون، الجنان و الحنان ابوالفتوح رازی، محمد رشاد جنگ های صلیبی، کوروش نامه گزنفون و تاریخ قوم یهود کلاپرمن یاد کرد. /881/ 102/ص

ارسال نظرات